Bruksizm (Diş Gıcırdatma) Nedir?
Bir sabah kendinizi çene kası ağrısı veya baş ağrısı ile uyanırken bulursanız, diş sıkma ve gıcırdatma anlamlarına gelen bruksizm yaşıyor olabilirsiniz. Bruksizm, dişlerin ağrımasına veya sallanmasına ve hatta bazen dişlerin bazı kısımlarının kelimenin tam anlamıyla aşınmasına neden olabilir. Bruksizm, kemiği ve diş eti dokusunu tahrip edebilir. Ayrıca alt çene eklem sendromu (TMJ) gibi çene eklemini de kapsayan sorunlara yol açabilir.
Bruksizm Yaşayıp Yaşamadığımı Nasıl Anlarım?
Birçok insan için bruksizm bilinç dışı bir alışkanlıktır. Başkaları, uyurken rahatsız edici gıcırdatma sesleri çıkardıklarını söyleyene kadar yaptıklarının farkına bile varmazlar. Diğerleri içinse rutin bir diş muayenesi, dişlerin aşınmış olduğunu veya diş minesinin çatladığını keşfettikleri zamandır.
Bruksizm hastalığının diğer muhtemel belirtileri yüz, baş ve boyundaki ağrılardır. Diş hekiminiz doğru bir tanı koyabilir ve yüzünüzdeki ağrının kaynağının bruksizmden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edebilir.
Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?
Size uygun tedavi, probleme neyin yol açtığına bağlı olacaktır. Diş hekiminiz, dikkatli sorular sorarak ve dişlerinizi kapsamlı şekilde inceleyerek, Bruksizm muhtemel kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir. Diş hasarının miktarına ve olası nedenine bağlı olarak diş hekiminiz şunları önerebilir:
Uyurken aparey takma — Diş hekiminiz tarafından dişlerinize uyacak şekilde üst dişlerin üzerine takılan kişiye özel olarak yapılan gece plakları, alt dişlerin aşınmasına karşı onları korur. Gece plağı bruksizmi yönetmek için iyi bir seçenek olsa da, bir tedavi yöntemi değildir.
Rahatlamanın yollarını bulma — Günlük stres, Bruksizm en büyük nedeni olarak görüldüğünden müzik dinlemek, kitap okumak, yürüyüşe çıkmak veya banyo yapmak gibi stresi azaltan faaliyetler bu konuda işe yarayabilir. Stresli durumlarla baş etmenin etkin yollarını öğrenmek amacıyla danışmanlık hizmeti almak da çözüm olabilir. Ayrıca, yüzün yan tarafına ılık ve ıslak bir ufak havlu koymak, dişlerin sıkılmasından kaynaklanan kas ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Kapanışı düzeltmek için bir veya daha fazla dişin “yüksek noktasını” alma — Dişlerin birbirine tam oturmadığı anormal kapanış, yeni dolgu, kuron veya ortodonti ile de düzeltilebilir.
1982 yılından bu yana Diyarbakır’da Ofis Ekinciler Caddesinde hizmet vermekte olan Protez Uzmanı Dr. Dt. Mehmet AYDIN 2022 yılında ofis şubesine ek olarak açtığı Diyarbakır Stadyum şubesindeki adresinde Dr. Mehmet AYDIN Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği adı altında hizmet vermeye devam etmektedir. Polikliniğimizin anlayışı gelişen diş hekimliği teknolojilerini yakından takip ederek hastalarında diş ve ağız sorunlarının oluşmasını engelleyen veya geciktiren, hasta eğitimine dayalı tedavi yaklaşımını benimsemek ve hastalarının rahatını en kısa sürede sağlamaktır. Bilimsel, vicdani ve etik ilkelerden ödün vermeden; meslek ilke ve ahlakına bağlı; açık, dürüst ve güvenilir bir tanı ve tedavi hizmeti sunulmalıdır.