Kök rezeksiyonu, diş kökü ya da diş ucunda oluşan kist enfeksiyonların temizlenmesini sağlamaktadır. Apikal Rezeksiyon Ameliyatı uygulamasında, diş köküyle birlikte, dişin 1/3’lük bölümü de çıkarılmaktadır. Büyük azı dişler de dahil olmak üzere, tüm dişlere apikal rezeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Kanal tedavisinde yaşanan sorunlar, dişte gelişen enfeksiyon ve kistler, diş kökünde oluşan sorunlar, dişte meydana gelen travmalar ve diş kökünün kırılması gibi durumlarda, apikal rezeksiyon uygulaması yapılmaktadır.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı işleminin özellikleri, aşağıdaki listede sıralanmıştır:
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı uygulaması, büyük azı dişleri ve diğer tüm dişlere uygundur. Azı dişlere uygulama yapılmadan önce, azı dişlerin çevresi detaylı şekilde muayene edilmeli ve inceleme yapılmalıdır. Alt çenedeki azı dişlere apikal rezeksiyon uygulandığında, sinirlere zarar verme riski bulunabilir. Sinirlere temas etme riski bulunuyorsa, apikal rezeksiyon yerine dişin çekilmesi uygun olacaktır.
Uygulama aşamasında, diş kökünün 1/3’lük bölümü kesilip çıkarılacağından, diş kökünün uzunluğuna göre operasyon yapılmaktadır. Diş kökü kısa olan kişiler, apikal rezeksiyon uygulamasına alınmamakta ve diş çekilmektedir.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Uygulaması Nasıl Yapılır?
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı uygulanışı aşaması, aşağıda sırasıyla ele alınmıştır:
Hastaların durumuna göre, lokal ya da genel anestezi uygulanır.
Anestezi sonrasında, diş etlerine insizyon yapılmaktadır. İnsizyonun ardından, diş eti flabi kaldırılmaktadır.
Diş kökünün çevresinde bulunan kemiğin bir bölümü kaldırılarak, kök ucunda bulunan kist ya da enfeksiyonlar kesilmektedir.
Diş kökü düzeltildikten sonra, kanal tedavisinin diş köküne denk gelen bölümü biraz oyulmaktadır.
Açılan oyuğun içerisine, dışarıya sızdırma yapmayan özel bir dolgu malzemesi doldurulur ve açılan kanalın ağzı tekrardan kapatılır.
Kistin alınmasının ardından kalan boşluk, serum fizyolojikle bolca yıkanır.
Kist boşluğunda, büyük miktarda kemik boşluğu meydana gelmişse, kemik greftleri ve soketler kullanılarak, bölge kapatılır.
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Apikal Rezeksiyon Ameliyatı iyileşme süresi içerisinde dikkatli davranılması gereken konular şunlardır:
Operasyondan çıkıldıktan sonra, bölgeye 30 dakika boyunca tampon yapılmaktadır. Tampon uygulamasının amacı, kanamayı engellemektir. Çok sıcak ve çok sert besinler tüketilmemeli, sıcak içecekler içilmemelidir.
Hastaların anesteziden tamamen kurtulması beklenmeli ve daha sonra katı gıdalar tüketilmelidir. Apikal Rezeksiyon Ameliyatı bölgesinin şişmemesi için çenenin dışından buz kompres uygulaması yapılmaktadır. Operasyonun yapıldığı 24 saatlik süre içerisinde, her 10 dakikada bir buz uygulanmalıdır.
1982 yılından bu yana Diyarbakır’da Ofis Ekinciler Caddesinde hizmet vermekte olan Protez Uzmanı Dr. Dt. Mehmet AYDIN 2022 yılında ofis şubesine ek olarak açtığı Diyarbakır Stadyum şubesindeki adresinde Dr. Mehmet AYDIN Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği adı altında hizmet vermeye devam etmektedir. Polikliniğimizin anlayışı gelişen diş hekimliği teknolojilerini yakından takip ederek hastalarında diş ve ağız sorunlarının oluşmasını engelleyen veya geciktiren, hasta eğitimine dayalı tedavi yaklaşımını benimsemek ve hastalarının rahatını en kısa sürede sağlamaktır. Bilimsel, vicdani ve etik ilkelerden ödün vermeden; meslek ilke ve ahlakına bağlı; açık, dürüst ve güvenilir bir tanı ve tedavi hizmeti sunulmalıdır.