Diş ve diş etleri çevresinde oluşan sert ve yumuşak dokular, rahatsızlık duymanıza neden olabilir. Tıp dünyasında dişeti hastalıkları ya da periodontal hastalıklar olarak adlandırılan bu tip sorunların tedavisi, günümüz tıp dünyasının gelişmesinin ardından mümkün olmuştur. Flap Diş eti kaldırma operasyonu her yaş grubuna uygulanmaktadır.Toplumda yaygın kronik hastalık olarak bilinen dişeti hastalıkları, çocuklarda büyüme çağındaki bireylerde, erişkin ve yaşlılarda görülmektedir. Fakat bu hastalıklar çoğunlukla ağrısız seyrettiği için hastanın bunu fark etmesi oldukça zordur. İlerleyen dönemlerde hastalık kendini daha fazla göstermeye başlar.Yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için uygulanan flap kaldırma operasyonu, sonrasında hasta ağız içi hijyenine daha fazla özen göstermelidir. Diş eti operasyonlarında başarının en önemli faktörlerinden biri de hastaların ağız ve diş sağlığı bakımını düzenli olarak yapmasıdır.
Flap Operasyonu Neden Yapılır?
Bu operasyonun en temel amacı, diş etlerinde oluşan cepleri yok etmek ya da olabildiğince minimize etmektir. Ceplere ulaşmak için dişeti dokusuna kanatçık benzeri bir kesi açılır. Bu kesi üzerinden hastalıklı dokular çıkarılarak diş kökleri, kapsamlı bir temizlik yapabilmek için açığa çıkmış olur.Plak, tartar ve benzeri istenmeyen tabaka oluşumunun temizlenmesinin ardından kanatçık kapanır ve bölge mühürlenir. Daha sonra hızlıca gerçekleşecek olan iyileşme sürecine geçilmiş olur.İltihaptan dolayı kayba uğrayan periodontal bağlar ve kemik dokusu flap operasyonu ile restore edilen diğer bir amaçtır. Bu amaca ulaşmak için de kemik graftı ya da büyümeye neden olan kimyasallar gibi, gelişmiş teknolojik yöntemler içeren farklı tekniklere başvurulmaktadır.
Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?
Çoğunlukla genel lokal anestezi altında yapılan flap kaldırma operasyonu, bazı durumlarda lokal anestezi ile birlikte hastaya oral yol ile rahatlatıcı şurup ya da antiaksiyete ilacı verilerek de yapılmaktadır. Ayrıca, flap operasyonu için genel anestezi yapılması da olası bir durumdur.Anestezinin ardından diş etlerinin dişten ayrılması için ufak bir kesi açılmaktadır. Açılan kesinin ufak bir kanat şeklinde olduğunu daha önce söylemiştir. Dış tarafta kalan diş eti dokusu, bağ dokularına, kemik dokusuna ve diş köküne erişmek için geriye doğru yaslanmaktadır.İlk aşamanın tamamlanmasının ardından iltihaplı dişeti dokusunun temizlenmesine gelinir. Hastalıklı dişeti dokusu alındıktan ve diş kök temizliği yapıldıktan sonra gerek duyulduğu halde bölgeye antibiyotik tedavisi de uygulanmaktadır. Kemiklerde hasar mevcutsa, graft materyali kullanarak hasarın giderilmesi gerekir. Gerekli olan tedavilerin ardından kesi kapanmakta ve Flap operasyonu tamamlanmaktadır. Alanında uzman bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilen kaldırma operasyonu, başarı oranı ise oldukça yüksektir. Aynı zamanda flap operasyonu, periodontal hastalıklar ve iltihaplanmalar olduğundan en fazla başvurulan ve en etkili sonuçların elde edildiği yöntemler arasında yer almaktadır.
1982 yılından bu yana Diyarbakır’da Ofis Ekinciler Caddesinde hizmet vermekte olan Protez Uzmanı Dr. Dt. Mehmet AYDIN 2022 yılında ofis şubesine ek olarak açtığı Diyarbakır Stadyum şubesindeki adresinde Dr. Mehmet AYDIN Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği adı altında hizmet vermeye devam etmektedir. Polikliniğimizin anlayışı gelişen diş hekimliği teknolojilerini yakından takip ederek hastalarında diş ve ağız sorunlarının oluşmasını engelleyen veya geciktiren, hasta eğitimine dayalı tedavi yaklaşımını benimsemek ve hastalarının rahatını en kısa sürede sağlamaktır. Bilimsel, vicdani ve etik ilkelerden ödün vermeden; meslek ilke ve ahlakına bağlı; açık, dürüst ve güvenilir bir tanı ve tedavi hizmeti sunulmalıdır.